Weber, Dellorto 120-as Skodára

Rendestag
Beküldte god

Képek

Dellorto DHLA 40 kibelezve
Dellorto DHLA 40 kibelezve
 

Gondoltam megosztom a gyüjtögetett informácioimat a leendö Weber/Dellorto tulajdonosokkal. Elöször is itt egy cikk (angolul), hogy hogyan is müködnek ezek a karbik, milyen beállito részekkel rendelkeznek, és általános irányelvek a fuvokák kiválasztásához. (a cikk az egy szivocsatorna/hengerü motorokhoz irja a méreteket, szoval az csak nyolccsatornás hengerfejjel szerelt motorokra vonatkozik (favorit, 120-as motor RS hengerfejjel)).
Weber
Dellorto

Ha az ember horizontális karbin töri a fejét, akkor elöször is szivocsonkot kell fabrikálni, vagy venni valakitöl, aki fabrikált (utobbit nem ajánlom). Ez az elsö pont. Ha ez nem kivitelezhetö, akkor felejtös az egész. Ha ez megvan, jöhet a karbi kiválasztása. Erre a következö táblázatot találtam, állitolag Weber könyv ezeket ajánlja.

120-as motorhoz (1 karbi, 1174cm3):
modell: weber dcoe 40 / dellorto dhla 40
torok (venturi): 32,
föfuvoka (main jet): 140,
fö levegöfuvoka (air corrector jet): 175.
ha a kiszemelt karbi ezekkel, vagy hasonlo paraméterekkel rendelkezik, akkor nagy valoszinüséggel az alapjárati fuvoka, szivato, satöbbi is meg fog felelni.

vásárláskor érdemes bekukkantani a fuvokákat megnézni, az állitocsavarokat ellenörizni (lehet-e tekerni, nincs-e berohadva), a pillangoszelepeket (görbe-e, rozsdás-e), a pillango tengelyt (könnyen mozog, görbe-e). Ha minden oké, már vihetjük is haza. Aztán következhet a tisztitás. Ajánlatos alaposan szétszedni, kitakaritani, folyovizzel átmosni, süritett levegövel kifujni a járatokat. Aki már szedett szét JIKOV karbit, és tudja mi micsoda és hova való, annak nem lesz gondja az összerakással sem. Aki bizonytalan, az inkább kérjen meg valakit erre a müveletre.
Ha kész a karbi, tiszta és össze van rakva, mehet fel a motorra. A cikk leirja hogyan kell alapjáratot állitani, nem nagy kunszt. A karbi oldalán van egy rugós csavar, az nyitja a pillangokat, ezzel lehet a fordulatot beállitani. a két torok tetején, a szivocsonk felöli végén találhato egy-egy keverékállito csavar. Innen a müvelet ugyanaz, mint a JIKOV-nál, lásd cikk. Annyi, hogy a két toroknak egyformának kell lennie keveréképzés szempontjábol, különben billegni fog a motor. Pepecselös melo, és érzékeny, de nem lehetetlen. Ha mindent jol csináltunk, akkor szép, egyenletes alapjáratunk lesz, és folyamatos gyorsitás torpanás, és egyéb kellemetlenségek nélkül. Ha mégis szép alapjáratunk van, de menet közben mégis tapasztalunk rendellenességeket, akkor érdemes a tömitések környékén keresgélni, mert majdnem biztos, hogy falsot sziv.

Átalakitások
- benzincsövet meg kell toldani
- gázbowdent rá kell farigcsálni a nyitomehanizmusra. az én megoldásom: a pillangotengely egyik végén van a nagy fém karos biszbasz, ami megszabja a pillangok nyitási végpontjait. azt az oldalt békénhagyva, a másik oldalra érdemes rászerelni a JIKOV fém toszigáját, amibe a gázbowden belemegy. anyával ráhuzni a tengelyre, és kész. a bowden boritását meg a karbi elején találhato, légszürö rögzitésére hivatott lukakhoz hozzáerösitett lukas fémlap és seeger gyürü segitségével lehet (hasonloan a JIKOV-hoz).
- szivocsonk. meg kell oldani a fékszervo bekötését, esetleg egy szük lukon keresztül a vákuumos elögyujtásszabályzó bekötését.
- nekem dellortom van, nem tudom a weber-en milyen a szivato. az enyémhez nem ér oda a szivatobowden, tehát nincs szivatom. viszont ha minden jol megy, jol van beállitva és jo a motor is, akkor szivato nélkül is el kell indulnia, és meg kell maradnia. (cikk szerint).

Ezt a cikket azért irtam, mert nekem is jol jött volna, mielött belevágtam volna a prodzsektbe, például nem vettem volna meg a szivocsonkot.
Sok sikert!

Cimkék: