Korrodált téligumis felni felújítása

Képek

rozsda1<br />
rozsda1

rozsda2<br />
rozsda2

rozsda3<br />
rozsda3

út porától megtisztítva<br />
út porától megtisztítva

drótkorong<br />
drótkorong

csiszolóvászon<br />
csiszolóvászon

használjunk maszkot a por miatt<br />
használjunk maszkot a por miatt

rozsdamaró, ecsettel kenjük be vele a felnit<br />
rozsdamaró, ecsettel kenjük be vele a felnit

egy nap után ilyen fekete lesz a rozsda helyén<br />
egy nap után ilyen fekete lesz a rozsda helyén

alapozó<br />
alapozó

alapozás után<br />
alapozás után

felni ezüst spray<br />
felni ezüst spray

egy réteg is szépen fedi az alapozót<br />
egy réteg is szépen fedi az alapozót
 

A hó és az utak sózása nem tesz jót a lemezfelninek, ha nincs rendesen lefestve akkor sajnos kikezdi a rozsda, és két-három téli szezon alatt teljesen tönkre tud menni ha nem ápoljuk le miután tavasszal lecseréljük a nyári gumira.

A képeken látható, hogy az enyém sajnos pont egy ilyen elhanyagolt felni volt, de csak volt, nekifogtam a felújításához.

Maga a munka kevés szakértelmet, de annál több időt és türelmet kíván.

Én spórolós vagyok, ezért nem vittem el gumishoz levetetni a gumikat, és homokfúvatni, ezért a fáradtságos csiszolgatásba kezdtem. Két féle képpen is nekiállhatunk a régi festék és felületi rozsda eltávolításához, az egyik a drótkorong, a másik meg a csiszolóvászon. Ez utóbbiból a vászon alapút ajánlom, a papír hátuljú hamar szétszakad, főleg ha a kis ívekben kell hajtogatni a letépett darabkát. Igazából ez viszi el a teljes munka 80%-át szerintem. Csiszoláskor száll a por, ezért érdemes venni párszáz forintért festőmaszkot.

Ha már csak nagyon kevés rozsdafoltot látunk, (vagy meguntuk az egészet :D) akkor a portalanítás után jöhet egy kis RO55 rozsdamaró. Kenjük be az egészet, a guminak nem árt, de azért nem kell fürdetni benne. Ennek száradnia kell kb 1 napot, mert a fetséket feloldja, hogyha erre ráfestünk. Ha megszáradt, akkor a rozsda átszineződik feketés szinüre, ekkor jól dolgoztunk.

Utána jöhet az alapozás. Simán ecsettel felviszünk egy egyenletes réteget, majd szintén várunk 1 napot amíg teljesen száraz lesz, és bemattul a felülete. Nekem ilyen piros alapozó jutott, de van szürkében is, igazából teljesen mindegy, úgyis befestjük mégegyszer. A festék fedésétől függően akár több réteget is felkenhetünk.

Ha az alapozó megszáradt, akkor fogjuk az ezüst festéket (ez lehet ecsetes is és spray) és befestjük a felnit.

A spray festék hajlamos bemattulni, ha azt szeretnénk, hogy csillogjon a felülete, akkor még fessük be lakkal, vagy használjuk az ecsettel festhető kályhaezüstöt.

UPDATE: a kályhaezüst tartósabb.

Ezzel készen is vagyunk.

Cimkék: