A karburátorról I.

Rendestag
Beküldte god

Képek
 
(junkie)

Falslevegő
Fals: a német FALSCH szóból, mely azt jelenti: hibás, rossz. Falslevegőnek nevezzük a keverékképzés közben, vagy az után a rendszerbe jutó levegőt (tehát pl a légszűrőház és a karburátor illesztésénél bejutó levegő nem az). A falslevegő több szempontból is rossz. Szegény keveréket okoz, csökkenti a benzinellátó rendszerre kifejtett szivóhatást, szabályozatlan levegőforrás. Tünetei ennek megfelelők: rángatás, torpanás, alapjárat nem beállitható, ingadozik, leáll, magas fogyasztás, nehéz inditás.
Falslevegő forrásai
Alapjárati fúvóka dugója, alapjáratállitó csavarok* (O-gyűrű tömiti, elkopik, megkeményedik), alapjárati mágnesszelep, karburátortalp*, szivósortömités*, pillangótengelyek*, pillangószelepek*. A *-gal jelölt helyek a leggyakoribb források.
Falslevegőmentesités
Karburátor talp sikbacsiszolás, szivocsonk teteje és talpa sikbacsiszolás, hengerfej szivosor felület sikbacsiszolás, tömitések cseréje, gondosan megtisztitott felületekkel (szivósor, 3x karburátortalp), állitócsavarokon O-gyűrű csere. Ha ezek után nem tünetmentes, akkor valószinüleg a pillangószelepek környékén kell tovább kutatni. Idővel a tengelyek kikopnak, holtjátékuk lesz, ahol levegő jut be a torokba, hiszen a tengelyt nem tömiti semmi. Továbbá a szelepek is ki tudnak kopni, gondatlan szerelés következményeképpen (végállás határoló csavarok nem megfelelő beállitása, szelep hozzáér a torok falához). Tengely perselyezéssel talán javitható, nem próbáltam még, de a kopott szelep/torokra nincs megoldás. Ha a torok fala is kopott, a szelep mellett rés van, ahol levegő jut be a torok alá csukott pillangószelepnél is. Ez javithatatlan hiba. Lehet próbálkozni más pillangószelepekkel és tengelyekkel, ha nem tul előrehaladott a kopás, akkor lehet a cserélgetéssel eredményt elérni.
Falslevegőmentes rendszer
Hideg motornál is stabil alapjárat, nem torpan, nem rángat, jó gázreakció.

Alapvető szabály, hogy csak akkor szabad nekiállni a karburátorral kisérletezni, beállitani, minősiteni, kidobni, stb, ha alatta KIFOGÁSTALAN gyújtásrendszer van, megfelelően beállitva. A falslevegő, szegény keverék és a gyenge vagy nem megbizható szikra ugyanolyan tüneteket produkál: mivel a szegény keverék nehezen gyújtható és a gyenge szikra nehezen gyújtja meg a keveréket. Továbbá a karburátor egy finom szerkezet, és első látásra nagyon bonyolult. Aki nem látja át, nem érti, hogy hogy működik, mi mire való benne, mi hova való stb, az NE szereljen karburátort, de ha mégis, ne lepődjön meg, ha esetleg az eredmény nem olyan, mint amire számitott. Tapasztalatom szerint a karburátorok 99%-a javitható, felújitható.

Cimkék: