Ködlámpák bekötése relével

Képek
 
Ez a leírás azoknak szól, akik nem igazodnak el a kapcsolási rajzokon a SK-bibliában, vagy lusták bele lapozni, vagy eccerüen könyebb elolvasni más leírását, mint órákig bogarászni.

A bemutatás alapjául egy 89es 120L típust használok, amiben GLSre cserélték a műszerfalat.

A ködlámpákat több okból szokták feltenni a kocsitra. Valaki azért mert használja, valakinek csak azért kell, hogy jól mutasson a kocsiján, valaki dekor világításra használja.
Valaki pedig műszerfalat cserél, pl. 120asról GLS-re és ha már ott van a kapcsoló, akkor kössük be(erről írok).

Minden esetben érvényesek a hatályos jogszabályok, amiben a ködlámpa helyzete meg van határozva. Aki pontosan akarja tudni, keressen rá a jogtárban, de kb. a földtől 15-20 cm-re kell lennie. Elől kétoldalt a gépkocsi hosszanti felezővonalára szimetrikusan, hátul bal oldalt. Színe elöl, fehér vagy kadmium sárga, hátul csak piros lehet. (Ha az első lámpákat a lökhárító fölé helyezik, akkor az segéd fényszórónak minősül)
A ködlámpát vagy 1db 4 állású(GLS) vagy 2db 2állású kapcsolóval köthetjük be.(vagy egyéb megoldások is lehetnek)
Én a gyári 4 állású kapcsolót javaslom, de kinek mi tetszik.
Ennek gyakorlati a működése:
- 0 vagyis nem világít
- csak az elsők világítanak
- csak a hátsó világít
- első, hátsó világít
Kapcsoló lábak:
1- 12V - erre jön a 2sz. biztosítékról folyamatos 12V, vagy kapcsolt 12V a fényszórók kapcsolójáról
2- ezt kapcsolja először össze az 1es lábbal
3- ezt kapcsolja másodszor össze az 1es lábbal
NINCS 4. LÁB - a negyedik állásban mind a 2 lábat(2es és 3as) össze kapcsolja az 1es lábbal
Kétféle képpen köthetjük be.
Az egyik verzió az, hogy a 81 utánni skodákban bármilyen kivitel is volt, a vezeték köteg ugyan az. Vagyis a segédfényszórók vezetékei ott vannak a helyükön, amiket fel lehet használni erre a célra, csak nincsenek bekötve.
A másik lehetőség, hogy külön húzzuk be a szálakat.(ez az amit leírok)

Szükséges hozzá:
1db 12v-os 4 lábú relé
Sok saru - apa+anya(ne kérdezd pontosan mennyi)
sok vezeték(20m-ből biztos kijön :) ) nem nagy összeg.
2db lengő biztosíték
1-2db csiptethető saru(nem tudom a pontos nevét. Lényeg, hogy rá lehet csíptetni egy vezetékre, és le tudunk venni így áramot bármiről)
1-2db sarus elosztó (olyan saru aminek 2 apa vége is van)
3-5db csavarozható saru

Folyamat, első ködlámpa:
Feltételezve, hogy tudunk vezetéket blankolni, sarut feltenni, fúrni és csavarozni. Első körben elhelyezzük a ködlámpákat a nekünk megfelelő helyen, majd a kapcsolót is.GLS műszerfalban a fűtés konzol fölött lessz a helye. Ez egy kerek(széria) kapcsoló 3 kivezetéssel. olyan mit a világítás kapcsoló csak 4 állású és nem 3. Felhelyezzük a relét a csomagtérben valahova. Én a munkahengerek takaró fedele mellé(fekete doboz) helyeztem el, nem túl messze a fényszóró reléjéhez. Célszerű levenni a kormányt és kivenni az óracsoportot, ami megkönnyíti a munkánkat.

Első körben adunk mindennek testet. Kell egy rövid vezeték, ami a relé felfogatásáról(csavarozható saru), a relé 87a lábára megy.
Ez után a ködfényszórók test vezetékére teszünk ilyen sarut és lecsavarozzuk pl. a lökhárító tartó lemezéhez/vasakhoz.
Következő lépés, hogy a relé 56os lábára adunk egy 12V-os áramot. Ez megint egy rövid vezeték, aminek a végein két(1-1) anya saru van. Az egyik vége a mi relénk 56os lábára megy, a másik vége az elosztó sarura, amit ráteszünk a fényszóró kapcsoló relé állandó 12Vos lábára. A mi esetünkben az 5 lábu(téglatest alakú - széria) relé középső lába. Az erről lehúzott vezetéket is rádugjuk a mi elosztó sarunkra.
Ha eddig eljutottunk akkor már van testünk mindenhol és van 12V-unk amit tudunk kapcsolni. Vissza van a honnan(kapcsoló), és a hova (lámpák).
Bekötjük a lámpákat. Ezt úgy tesszük, hogy a csomagtér menetirány szerinti bal oldalán, ahol eredetileg is mennek a vezetékek vegig húzunk 2 szál vezetéket. Kimegyünk vele az első lámpák felé(a többi vezeték mellett) és lehúzzuk a ködlámpáig. Itt egyikre apa, másikra anya és összedug. LESZIGETEL(FONTOS!!!) Másikat ugyan így, csak ott neccesebb a vezeték kihúzása, mert még el kell haladni a hűtő ventillátor felett a másik oldalra is. Ezeknek a vezetékeknek a másik végére kükön-külön bekötjük a lengőbiztosítékokat, ami lehet saruval(apa+anya) vagy forrasztani. !!Fontos a szigetelés!!. Ha fent vannak a lengő biztosítékok, akkor a lengő biztosítékok másik szárát összefogva, felteszünk egy sarut és rádugjuk a relé 65ös lábára.
Következő lépésben a csomagtérből behúzunk az utastérbe egy vezetéket (a többi mellett könnyen megoldható) aminek fel kell érnie a kapcsolóig. Mind kettő végére anya sarut teszunk.
A csomagtér felöli végét a relé 30as lábára kötjük, a másik végét a kapcsoló piros vezetékes lábára. Ha nem piros, akkor arra a szálra(mint fent írva 2es lábra) amit legelőször kapcsol a kapcsoló.
Most el kell dönteni, hogy külön is tudjuk használni a ködlámpákat a fényszóróktól vagy csak azokkal együtt működhessen.
Kell egy vezeték amit a mi kapcsolónk 1es lábára(direkt) kötünk.
A másik végét a döntésünktől függően:
1., Beköthetünk a 2. biztosíték után(alatta lévő csavar alá) és akkor a fényszóró használata nélkül is bekapcsolhatjuk. Ebben az esetbe dekorként is használható.
2., Beköthetjük a világítás kapcsoló bármelyik vastag vezetékére(fekete és fehér) egy csiptető saruval. Ebben az esetben csak akkor működik a ködlámpánk ha világít az első fényszóró, kivéve ha refi is megy, mert akkor a ködlámpánk nem világít.
Ha ezekkel készen vagyunk akkor az első ködlámpánk már működik is, válsztásunktól függően.
Folyamat, hátsó ködlámpa:
Mivel a testelésünk már megvan, már csak egy vezetéket kell végig húzni a szőnyegek alatt hátra. A jobb hátsó ülés tövénél ki az utastérből a többi vezeték mellett a motortérbe.
Végig húzzuk a lámpacsoportok mellett és le egészen a ködlámpáig. Bekötjük ugyan úgy mint elöl a lámpáknál. !!!Szigetelés!!!
Elöl az utastérben a műszerfalon pedig bekötjük a vezetéket egy anya saruval a kapcsoló 3. lábára. (ami megmaradt üresen)

Óracsoport vissza, kormány vissza, és örülünk.
Ha mindent jól csináltunk működik.

Cimkék: