Fűtésbetegségek farosoknál

Képek

Metszet, baloldalról nézve
Metszet, baloldalról nézve

Így mozgat 2 bowdent<br />
Így mozgat 2 bowdent

Elzárt fűtéscsap, nyitott elkerülőút<br />
Elzárt fűtéscsap, nyitott elkerülőút

Nyitott fűtéscsap, zárt elkerülőút
Nyitott fűtéscsap, zárt elkerülőút

Közeli az együttműködő 2 bowdenről: A rugó nyitja a terelőlapot, de csak ha mind2 engedi.
Közeli az együttműködő 2 bowdenről: A rugó nyitja a terelőlapot, de csak ha mind2 engedi.

A jobboldali lukon benézve: balra a hőcserélő, jobbra felfelé pedig a mumus terelőlap félig nyitva, az elkerülőút tetején
A jobboldali lukon benézve: balra a hőcserélő, jobbra felfelé pedig a mumus terelőlap félig nyitva, az elkerülőút tetején

Fűtéscsövek a motor mellett
Fűtéscsövek a motor mellett

A szélvédő alatti rész metszete
A szélvédő alatti rész metszete
 

Ilyenkor télen mindig előkerül a téma, aztán sokszor az a következtetés hogy ezek ilyenek, nem fűtenek, hideg van bennük, kabátban kell autózni és kész. Meg rugdosni és anyázni, hogy skoda... pedig ha minden rendben van, égetően forró levegőnek kell jönnie a lábtérbe (a hőcserélő teljesítménye 4600W, majdnem 5 hajszárító :P )

(Itt az 1980 utáni farosokról van szó, az azelőttiekben rézradiátoros fűtőbox volt, amik kicsit máshogy néznek ki, de a hibák nagyrésze hasonló lehet. Egy dologgal tudnak többet, ezt viszont csak hallomásból tudom: a radiátoron belül a be- és kimenő csövek között van egy lap, ami a vizet keresztülkényszeríti a radiátoron, és ez hajlamos letörni. Ilyenkor a víz a beérkezés után egyből visszafolyik, anélkül hogy átmelegítené az egészet. Ezt arról lehet felismerni, hogy a csövek forrók, és ha pár percig a középső karral elzárjuk a levegőt, akkor utána 1-2 percig meleg jön be, aztán hideg. Állítólag elég gyakori hiba, és csak a radiátorcsere segít. Akkor pedig szerintem egyszerűbb egy komplett 80utáni fűtésboxot szerezni (már ha nem fontos az eredetiség :P), egy az egyben betehető húzokarokkal együtt a régi helyére, és azzal már nem lesz ilyen gond, az alu radiátor más belső felépítésű. A beépítés előtt viszont célszerű azt is az alábbiak szerint alaposan átnézni, hogy biztosan jó legyen)

nagyjából gyakorisági sorrendben próbáltam összeszedni az okokat és megoldásokat, lehet próbálkozni :)

Tünet: baloldalon sebességtől függően a fejtérbe hidegebb jön mint a jobboldalon
Ok: 2 luk van a műszerfal mögött (a szélvédő alatt, a csomagtér felől látható) a spirálnak (utolsó kép), a különböző műszeregységek miatt. A nem használt lyukat gyárilag leragasztják, ami szeret leszáradni és leesni, így ott jön be a menetszél, és a vezetőoldali beömlőkön közvetlenül húz az utastérbe. Ugyanezt okozza, ha a spirált körülvevő gumi hiányzik. A lényeg tehát hogy ezen a homlokfalon semmilyen lyuk ne legyen, mert az közvetlenül a fejtérbe vezető levegőüregbe nyílik.
Javítás: leragasztani :) Pillanatragasztó és egyéb keményre kötő ragasztók nem jók, nem bírják a hőtágulást.

Tünet: a fűtéshez menő csövek forrók, mégis alig langyos a levegő ami bejön
Ok: a hőmérsékletet szabályozó kar 2 bowdent mozgat (2. kép): az egyik a fűtéscsapot nyitja, a másik lehúzza azt a terelőlapot, ami elzárt fűtésnél elengedi a levegőt a radiátor mellett (3. 4. kép: A fűtéscsap felett jobbra lévő rugós réz biszbaszt kell figyelni. A metszeti rajz a másik oldalról mutatja de talán látszik: az a réz bigyó az 5ös számú csappantyút mozgatja. Elzárni a fűtéscsap tudja, ha fűtésre van húzva, illetve a beáramlásszabályozó középső gomb, ha el van zárva (felfelé húzott helyzet). Egyéb esetben a rugó nyitott helyzetbe húzza vissza) . Ez a bowden szokott eltörni, vagy kicsúszni a karból, a terelőlapot pedig ilyenkor az említett rugó visszahúzza nyitott helyzetbe. Így hiába forró a hőcserélő, a levegő nagyrésze hidegen jut be az utastérbe. A műszerfal alá nézve könnyű felismerni ha ez a helyzet, jobboldalról minden jól látszik, szerencsére az a kar a szélső.
Javítás: Szakadt bowdent cserélni, kicsúszottat visszarakni és megolajozni. Beállítani úgy célszerű, hogy a középső karral elzárjuk a levegőt (ez szintén lehúzza a terelőlapot (huzogatós VAGY kapcsolatban vannak :) ), így a beállítandó bowden szabadon mozog), a fűtéskart pedig a felső helyzet alá állítjuk egy picit. A bowdent ütközésig kihúzzuk és rögzítjük a karban, így biztos lesz az, hogy nyitott fűtésnél a lap nekifeszül a belső tömítéseknek, és megfelelően záródni fog.

vagy:

Ok: súlyosan vízköves hőcserélő
Javítás: Hátul a 2 gumicsövet (utolsó előtti kép) lehúzni, és vízkőoldóval kipucolni. Nem kell finomkodni, én tömény RO55 rozsdamarót tettem bele és hagytam hatni egy délutánnyit. Alaposan megfeketedett, de fémtisztára pucolta a belsejét. Habos lesz, célszerű egy vödröt a csövek alá tenni, hogy legyen hova csöpögnie. Utána vízzel alaposan át kell öblíteni.

Tünet: Langyos a levegő, langyosak a csövek, de a motor rendesen felmelegszik
Ok: Eldugult hőcserélő
Javítás: Ugyanazt a 2 csövet lehúzzuk, nyitott fűtéscsap mellett slaggal mindkét irányba átöblítjük a rendszert. Utána, ha már úgyis le van szedve célszerű vízkőoldást is megejteni, az előzőek szerint. A végén tüdővel ki kell fújni a csapvizet a csövekből, aztán visszaépíteni, utántölteni és légteleníteni.

Tünet: Minden langyos, a motor sem melegszik fel rendesen
Ok: Rosszul záró termosztát
Javítás: Cserélni. Általában az a tapasztalat, hogy nem érdemes használtakkal kínlódni, olyat is tudnak ezek a kis mocskok, hogy fazékban főzve jól működnek, a helyükön meg már nem. Óvakodni kell az olcsó utángyártott vackoktól is, nem ér annyit hogy aztán megint szét kelljen szedni néhány felforrás után.. Jó termosztáttal a külső hőmérséklettől függetlenül (a hűtő bármilyen takargatása nélkül) be kell állnia az üzemi hőmérsékletnek, és a terhelés változásai ellenére is tartania kell azt.

A legszebb persze az, hogy általában ezek közül több dolog áll fenn egyszerre viszont ha ezeket ki lehet zárni, akkor ömleni kell a forróságnak :)

A másik véglet: az elzárhatatlan fűtés, a tapasztalat szerint 99%-ban a fűtéscsapra menő cső bilincse okozza, a feje útban van a csap karjának, emiatt nem tud teljesen elzáródni. a 3. képen látszik, hogy elzárt helyzetben hogy kell állnia, ha már 2-3mm-rel feljebb van, fűteni fog.

Cimkék: