Fékszervó beállítás

Üdv!

Mivel én elég sokszor szereltem már a fékemet, gondoltam leírom, hogyan csináltam én sufni módszerrel az utcán a fékszervó beállítását, hogy ideálisan működjön.

Azt ugye tudja mindenki, hogy a fékszervó miért is van az autóban, de azt már sokan nem tudják, hogy a főfékhenger felöli fedélen a nyomótüske helytelen beállítása okozza a nagy fékpedálutat és gyenge fékhatást! Na ennek a beállítását írom most le az én kikísérletezett módszereimmel. :) (A könyv szerint 0,5-1 mm-t kell beállítani! )

Felszereled a fékszervót, rá a főfékhengert, légtelenítesz és tegyük fel, hogy sikerül is. De a pedál bár kemény (álló motornál), mégis nagyon bent fog. Járó motornál még egy picit bentebb és nincs is igazán szervó hatás.
Szereld le a főfékhengert és valami vékony, hosszú tárgyal mérd meg a dugattyú hosszát. ( Dugd bele.) A legjobb persze a tolómérő, de nekem ilyenem sem volt. Én egy csavarhúzót használtam. :) Majd ehez mérten állítsd be nagyjából a nyomótüske hosszát. Ehez szükséges egy 8-as villáskulcs meg egy kombifogó például. Ezek után szereld vissza a főfékhengert, majd emeld fel a kocsi elejét az orra felöl nézve a jobb első keréknél. Ugye ez van a főfékhengerhez a legközelebb. Forgasd meg, hogy nem szorul-e. Indítsd be a motort (üresben!!!! :) ) és úgy is nyomkodd meg a féket, hogy a szervó is működjön. Majd megint nézd meg, nem szorul-e. Ha szorulna, akkor főfékhenger megint le és a tüskén egy picit visszafelé állít, majd megint próba. Ha elérted az idálisat, tehát fent fog a pedál és a kerék sem szorul, akkor jó! Ezek után én felemeltem a hátsó kerekeknél is és megnéztem ott mi az ábra. Ha surrog forgás közben, akkor egy picit bizony ott is eléri a fék a dobot. Utánaállítás a kéziféken keresztül az utastérben, amíg surrogás nélkül forog.

Ha mindent jól csináltál, akkor elvileg egy nagyon jó fékhatású és jó helyen fogó féket kapsz. Mindez elvégezhető 1/2, 1 óra alatt.

Ha egy profibb Skodásnak most égnek áll a haja, attól elnézést kérek, én ez utcán csak ilyen módszerekkel tudok dolgozni. :)

Cimkék: