Autórádió helyes bekötése

Rendestag
Beküldte god

Képek

Relé bekötése
Relé bekötése
 

(junkie)

Minden modern autórádió érzi hogy ha kiveszed a kulcsot a gyújtáskapcsolóból, és magától kikapcsol. Ez a funkció Skodában a következőképpen valósítható meg...
Legelöször azonosítani kell az ISO csatlakozón a három táp vezetéket. Van egy állandó plusz (vastagabb, SÁRGA szinű kábel), egy vezérlő plusz (vékonyabb, PIROS szinű), és egy test (FEKETE).
Következő lépésként bontsuk le a kormányborítást hogy szabaddá váljon a gyújtáskapcsoló. Ha megnézed, van kettő darab szabad saru. Az egyik egy sima gyújtáskapcsolt plusz, a másik pedig a következöképpen müködik: STOP: 12V, 0-I-II: 0V. Multiméterrel mérjük ki hogy melyik melyik. Nekünk az utóbbira lesz szükségünk.
A müszerfal mögött rejtsünk el egy 12 voltos relét, az ábra szerinti bekötéssel. A speciális saru a gyujtáskapcsolón vezérelje a relét, ami úgy kapcsolja a pluszt, hogy a 0-I-II állások mellett legyen zárva az áramkör.
A többi már csak kábelezés.
Ha mindent jól csináltunk, akkor ha nincs benn a kulcs a gyújtáskapcsolóban, vagy STOP állásban van, akkor nem működik a rádió, ha pedig 0-ba állítjuk, bekapcsolódik.
Ügyeljünk a SÁRGA és PIROS vezetékek helyes bekötésére (SÁRGA állandó plusz, PIROS vezérelt plusz), mert ha felcseréljük, akkor is ugyanúgy fog müködni mint ha jól kötöttük volna be, csak nem lesz memóriája a rádiónak.
Továbbá ügyeljünk a megfelelő szigetelésre! A laza kontaktok és nem megfelelő szigetelések zárlatot, tüzet okozhatnak!
Azért jobb ez a bekötés, mintha a gyújtásra kötnénk a rádiót, mert megszakítós gyújtásnál ha úgy van rajta a gyújtás hogy nem megy a motor, akkor a gyújtótrafó leég, tönkremegy!

Figyelem, mellékhatás! Az állandóan behuzott relé meriti az akksit, 1.5-2 hét alatt teljesen nullára. Megoldás: mindennap járjunk az autóval, vagy ha hosszabb időre letesszük, húzzuk le a sarukat az akksiról (egyébként is jó szokás.)

Cimkék: