Alternatív Jikov II. toroknyitó bowdennel

Képek

ilyen lesz:)<br />
ilyen lesz:)

bowdenvezetés közelkép<br />
bowdenvezetés közelkép

mégközelebb kép<br />
mégközelebb kép
 

A képek igazából magukért beszélnek, azonaban némi magyarázattal kiegészíteném.

Az mindenki számára ismert, hogy a vákuumos nyitó csak igen ritka esetben teszi a dolgát, és ebben nem csak a berohadt II. pillangó tengely a ludas. Anno én is átalakítottam mechanikusra a karok átvariálásával, de nem tetszett az eredmény. A gond abból adódott, hogy a motor álló helyzetében hiába jár könnyedén a II. tengely, nagyobb fordulaton a motor olyan erővel szívja a levegőt, hogy a torok nyitásához az első pár milliméteren jelentős erő szükséges.
A karokkal viszont nem tudtam olyan erőkar-áttételt megvalósítani amivel normálisan működött volna a dolog, nagyon nagy erőt kellett közölni a gázpedállal, és többször szakadt a bowden.

A nyitó leírása röviden:

Minden meglévő kar marad eredeti helyzetében, és az ufó is a helyén maradhat. 1 plusz kar kerül beépítésre a következőképpen: Egy rossz karbiról leszereljük az I. torok nyitóját (a gázkart). Ezt fogjuk majd a karbi I. torok tengelyére felszerelni, de fejjel lefelé, 180 fokkal elforgatva a meglévővel. Előtte azonban, a képen látható mértékben le kell fűrészelni vagy flexelni a végét, különben nem tud elfordulni a szívócsőtől.
Én bowdennek bicikli váltóbowdent használtam, de bármi egyéb megteszi.
A bowden vezetését lásd a közeli képen.
A II. toroktengelyre mint látható, nem túl igényesen oldottam meg a rögzítést, ezt sokkal szebben meg lehet csinálni egy darab nagyátmérőjű vezetékhez való nagyáramú elektromos csokival, ami felmegy a II. t. hosszú tengelyére (aminek a végét húzza az ufó karja).

A szerkezetnek két előnye van:

1., A két eltérő erőkar áttételt valósít meg, a II. torok kevesebbet, de könnyebben mozdul.
2., Szabadon és fokozatmentesen állítható, hogy milyen gázállásnál kezdjen nyitni a II. torok: Az I. torok új, alsó karjánál lévő elektromos csokit kell csupán előrébb vagy hátrébb rögzíteni a bowdenen. Itt nem érdemes óriási erővel rászorítani a csokit, mert szétlapítja a szálas bowdent, és nehéz lesz rajta elmozdítani - ami azért idegesítő mert a finom beállításnál csak néhány mm-t kell arrébb tenni a csokit.

Hát ennyi + 1 bambi, használjátok egészséggel :))

Cimkék: