5ös váltó beépítése

Képek

balra a 84 előtti, jobbra az 5ösváltóra előkészített keresztmerevítő. az autó eleje balra van.<br />
balra a 84 előtti, jobbra az 5ösváltóra előkészített keresztmerevítő. az autó eleje balra van.

az említett keret, a futóművet már kint vettem le<br />
az említett keret, a futóművet már kint vettem le
 

Olajosfutós:

Vasalólámpásba: ez van részletezve
84 utániba: csak a váltó és a váltórúd kell, átalakítás nélkül bemegy

Szárazfutós:

Vasalólámpásba: mindent meg kell csinálni, + a kiemelt dolgok is kellenek hozzá
84 utániba: a kasztni elő van készítve gyárilag, de figyelni kell hogy minden velejáró is meglegyen az átalakításhoz

Ami szükséges:

- 1 db 5ös váltó, váltórúd, igény szerint kulissza
- 1 db bontott merevítőelem, vagy nyersvas amiből kihajtogatjuk (később részletezve)
- 1 db 84 utáni tank (felismerhetősége később részletezve)
- a 2 db hátsó vastag fém vízcső, szintén 84 utáni (felismerhetőségük később részletezve)

szárazféltengelyes futóhoz ezeken kívül (84 utáni autóknál csak ezek kellenek, az előbbiek nem):

- szárazkihajtásos váltó, kereszttartó, gumibak, féltengelyek, félfutóművek (ezek mind mások mint az olajos változat)
- 1 db ilyenhez való benzinbetöltőcső (a fém és a gumi is, a fém rövidebb, és hegyesebb szögben van megtörve mint a sima, a gumicső elnyújtott S alakú)

A teendők a következők:

- előkészületek:

Az egészet célszerű olyan helyen csinálni, ahol van akna és hegesztőgép, alakítani kell a hátsó ülések alatt keresztbemenő merevítőn, mivel a tankon kívül ez is útban lesz a váltó hosszabb fedelének. Akna fölé gurulás után, a hátsó részt a megfelelő pontokon alá kell bakolni, aztán a szokásos előkészületek után legegyszerűbb az egész hajtást (motor-váltó-futómű) egyben kihúzni alóla. Ehhez én csináltam fából egy négyzet alakú kerekes keretet, a kereszttartók végpontjaira (kb a négyzet sarkaira) pedig tuskókat csavaroztam, a csavarok kitekerése után ráengedve különösebb fáradtság nélkül kijött az egész (rugókat és lengéscsillapítókat ki kellett bányászni, mert azok elakadtak volna). Ezt persze mindenki izlése szerint, ahogy meg tudja valósítani. Ezután jöhetnek a lényegi lépések:

- tankot és vízcsöveket kell cserélni

'84 utánira, mivel az ekkor készült autók már mind gyárilag elő vannak készítve az 5sebességes váltóra, és a szárazféltengelyes futóműre. Az ilyen tankot könnyű megismerni, felülről nézve a hátsó oldalán (ahol a kivezető- és összekötőcsövek is vannak) középen olyan mintha beleharaptak volna, ide nyúlik be a váltó (a 4es váltóhoz való pedig sima téglalap alakú). Váltó már nincs bent, a tankot kivenni kb egyértelmű, egyedül a kuplunghoz menő fémcső lehet útban egy kicsit, vagy megbontjuk és utána légtelenítünk, de nekem sikerült kis görbítgetéssel és játszadozással kikűzdeni (akna nélkül ráadásul :) ). Cserélni kell a hátsó vastag vízcsöveket is, mert ezek pont a vagdosás helyén mennek el. Le kell venni a kardánalagút alatti lemezt, középen vannak összetoldva a vascsődarabok, ott megbontva ki lehet venni a 2 hátsót, miután a rögzítéseiket is oldottuk. Autón kívül önmagában nehéz felismerni őket, a régifajtától abban különböznek, hogy a hajlítások szögei nem olyan élesek, a lefele lejtő szakaszok nem olyan meredekek. A másik tank, és az újfajta vízcsövek beépítése előtt pedig jön a vagdosás:

- tankmögötti V keresztmetszetű keresztmerevítő (továbbiakban izé) átalakítása:

Ez az előkészített autóknál gyárilag is egy utólagos alakítás, egy erre kialakított fémlemez van ponthegesztéssel a középen megfelelően kivágott izére rögzítve (kb ez van az ábrán, majd lesz jobb is, meg képek is, ha megtalálom őket :) ). Ki lehet hajtogatni nyers lemezből is, de legjobb egy méhtelepről szerezni egyet (elmondani nehéz, de egyértelműen látszik miről van szó, flexszel viszonylag jól körbe lehet vágni, arra kell figyelni hogy mindig a roncsot vágjuk, ne ezt a lemezt, mehet bőven ráhagyással is, mert mikor kint van, a belső oldaláról fúróval precízen le lehet fúrkálni a 8-10 ponthegesztést ami tartja, így lesz egy tökéletes beépítésre váró lemezkénk. A roncsba be is kell tudni mászni, mert az ülések alatt (ahol a hátsó övek csatjai (vagy a helyük) vannak (2 hosszúkás lyuk)), ott is oda van pöttyintve egy belső szögvashoz ami megy keresztbe. Itt se kell sajnálni a vasat, soksok ráhagyással könnyen kijön, a maradékot pedig kint simán le lehet flexelgetni róla.

Ha ez megvan, jöhet a kedvezményezett autó vagdosása. Az előbbiekben kimentett lemezkén gyönyörűen, 3Dben látszik hogy milyen helyet kell neki kialakítani, elmondani meg lerajzolni viszont kb lehetetlen :), de az ábrán azért talán látszik: egyrészt az izé alsó vonala lesz útban, ezt a lemeznek megfelelő szélességben ki kell vágni a tank felső szintjéig, illletve az izé hártafelé eső oldalán még tovább felfelé addig, amíg a lemezke bemélyítése diktálja. Több lépésben célszerű csinálni, nehogy túlmenjen, ráadásul egyszerűbb is úgy vagdosni az eleinte hozzáférhetetlen részeket. Ha megvan a helye, az alvázvédő lekaparása után szépen körbe lehet hegeszteni, majd bent, az előbb említett ülésalatti-biztonságiövcsatos üregben is odapöttyintgetni a kívülről nem látszó szögvashoz. festés, alvázvédő, kész. Hallottam olyat hogy kalapálással is meg lehet oldani, ez szerintem lehetetlen... magát az izét még be lehet horpasztgatni, de hogy középen függőlegesen annyira fel lehetne ütögetni hogy ne legyen útban, azt erősen kétlem. Ilyen hozzáállással egyébként se akarjon senki 5ös váltót :P. Simán kivagdosni sem szabad, elég fontos helyen lévő merevítőelemről van szó, tehát mindenképp kell oda valami megerősítés.

Szárazféltengelyes változat: minden ugyanez, csak ehhez még a visszarakás előtt le kell vágni az akksi dobozát kb a felétől lefele, mert útban lesz a ferdelengőkarnak. Az akksit pedig vagy máshova tenni, mint a gázüzemre alakításnál, vagy csinálni a doboznak egy aljat, az akksi pedig be fog lógni a kézicsomagtérbe úgy ahogy a 84 utániakon gyárilag is van. További fontos módosítás a benzinbetöltőcső cseréje, mivel az a másik oldalon van a lengőkar útjában, illetve a rugótornyok cseréje a szárazféltengelyesére (vagy valami tipusidegen (pl. warbi hátsó) rugók összeházasítása a 120as tornyokkal). Ezek már a 84 utániakra is érvényesek.

- legózás:

Ezután mehet vissza az új tank, az új vízcsövek, ki kell cserélni a váltórudat az 5sebességeshez kapott példányra (6 centivel rövidebb mint a 4esé). Az ehhez való kulissza annyiban más, hogy egyrészt nem forog a bot, ami vastagabb és szebb, illetve van az alján egy lemezke, ami hátramenetbe kapcsolásnál oldalirányban rögzíti a váltókart (a kar által mozgatott bigyusz alján van egy pöcök, ami a legalul lévő lemez nyelve mögé megy ilyenkor). Na ez a lemez nem fér be a kardánalagút nyílásán. Ha ragaszkodunk hozzá (értelme egyébként szerintem nincs, nem ez akadályozza meg hogy 5-ből hátramenetbe tegyük véletlenül... ezt igaziból nem akadályozza semmi, vagy csak nekem volt selejtes :) ) akkor a nyílást ki kell tágítani, oldalanként kb 1-1 centit. Flex, az mindnre jó :). Ha nem, akkor 2 csavarral lejön, így már gond nélkül befér a kulissza. Ezután az előkészületekben leírtakat kell fordítva elvégezni és kész.

megjegyzések:

Soknak tűnik, de nem az :). Ha nincs kéznél akna, akkor sincs semmi gond, nekem sem volt, a hegesztést egy messzebb lakó lakatosbácsi csinálta, úgyhogy odáig el kellett húzni. Úgy gurult, hogy a futót és a (4es)váltót gyorsan visszaraktam, váltó hátsó része felkötve, majd ott az akna fölött a váltó elejét leengedtük, és simán hozzá lehetett férni az izéhez. Kemény ezer forintot kért az egészért. Kb ez volt az össz anyagi áldozat amit hozni kellett a beépítésért, meg ráment kb nettó egy nap.

képek majd lesznek még, ha valami nem érthető vagy hülyeség tessék szólni :D

Cimkék: