Bözske 120L

Képek

terko kocsijának bemutatása

Az autónk egy 1983as Skoda 120L Bözske névre hallgat. Még a szép krómlökhárítóval szerelve. Gyári szív mozgatja a kicsi kocsit (38KW/52LE) és 4 sebességes váltóval van szerelve.. Én és a barátaim közösen vettük, egy idős úrtól 83 000 km-rel. Nagyon keveset és megkímélve használták, telekre jártak vele nyár elején és csak nyár végén jöttek vele haza. Megláttuk a hirdetését és első látásra beleszerettünk. 4éve volt a kasznija kilakatolva és újrafényezve. Mikor elmentünk megnézni, nagyon rendbe volt de persze volt mit javítani rajta. A hazafelé út érdekes volt vele, útközben eltűnt az alapjárata, és dönteni kellett fék vagy gáz, hogy ne fulladjon le. Érdekes volt a hazajövetel a körúton. De végül hazaértünk és megkezdtük a fejújítását. Eredeti állapotában akartuk megtartani a külsejét, nem sok Skoda van ami eredeti pompájában tündököl.

Ezek után megkezdtük az autó átnézését, és a felújítást. Első körben az összes műanyag alkatrésze lett újrafestve. Csomagtér beömlők, motorháztető légbeömlői, kilincsek, hűtőrács, megkapták a fakó fekete, helyett az új matt színűket. Ezzel párhuzamosan, fékek légtelenítése, kuplungmunkahenger felújítása, fékmunkahenger felújítása, ki kellett cserélni a gyújtáskábeleket, a a gyújtógyertyákat, és a gyújtáselosztót ezeket mind megette az idő vas foga. Mikor ezek megvoltak, megkezdődött a felnik és a lökhárítók felújítása. Fogtunk két fúrógépen vagy 30db csiszolópapírt, festéket és hajrá. A 4 darab felnivel végeztünk kb 2 nap alatt. Akkor jött rá a 3 réteg alapozó 2 réteg felniezüst. Mondhatni hogy egész jól sikerült. A lökhárítóval már nem volt ilyen szerencsénk. A hátsót még sikerül felpolírozni, eltüntetni róla a rozsdát, azonban az elsőről nem. Ott sajnos a teljes első krómréteget le kellett csiszolni és mivel arra nem volt pénzünk, hogy újrakrómoztassunk így az is kapott egy kis ezüst festéket, amíg bírja addig bírja alapon, aztán ha összegyűlik rá a pénz, akkor kap szép új krómréteget. Az eredményt a képen láthatjátok.
Ezek után néhány apróság került csak be, egy új autórádió, 2 hangszóró az ajtóba. 2 automata öv előre, napi km számlálós óra. Majd nemrégiben, az összes gömbcsuklót kellett cserélni a hozzá tartózó rudakkal, mivel a bal első kerék önálló életet élt. Mint kiderült a gyári eredeti gömbcsuklók voltak benne. Lassan esedékes lesz a kuplung, és a lengéscsillapítók cseréje is, de azok még nem olyan vészesek.

Azután kimentünk megmutatni munkánk gyümölcsét a szocialista autók kiállításán május elsején nagyon sokan csodálták meg ami elég jó érzéssel töltött el minket, hogy igen megérte vele dolgozni.

Következő útja Várpalotára vitte a Pannónia Fesztiválra, ahol 5 emberrel, a csomagtér dugig megpakolva, a tetőcsomagtartó szintén tele. Meglepő módon nem nőt drasztikusan a fogyasztása.

Szegény az M0áson feladta a küzdelmet, és hengerfejes lett, de hat napi megfeszített munka, újra életre keltette. Kapott új termosztátot, hőmérőt, vízpumpát, tömítéseket, vízcsöveket, szűrőt. Eleinte nem sikerült belőni az optimális üzemanyag levegő arányt, aztán egy ismerős segített, és azóta olyan mint régen, sőt kicsit jobban is fogyaszt :)

Néhány adat amit mi tapasztaltunk.
Fogyasztás:
Országúti fogyasztás: 6l/100km
Városi: 8,5l/100km
Végsebesség:
120-130km/h
Eddig megtett út vele:
7600km

Cimkék: