A benzinár-ügy folytatódik

A Fövárosi Bíróság 3 órás vita után januárra halasztotta a Magyar Autóklub "üzemanyagár csökkentési" keresetének bírósági tárgyalását június 17én.A MOL Rt-nek az üzemanyagok nagykerekedelmi piacán elfoglalt helyzeténél fogva,tehát a gazdasági eröfölényes helyzetét figyelembe véve a Föv. Bír.,majd a Legfelsöbb Bíróság a Gazdasági Versenyhivatal részére jogerös ítéletben kötelezöen elöírta a MOL Rt. által alkalmazott,de a valóságban ténylegesen fel nem merülö költségtényezök vizsgálatát.
A Gazd. Vers.hiv. vizsgálói olyan indítványt terjesztettek elö a Versenytanács elé,amit a Magy.Aut.Klub már elfogadott volna,mert eszerint a versenyfelügyeleti hatóság eltiltotta volna a jövöre nézve a MOL Rt-t az eddigi,részéröl nem valós költségelemeken alapuló árképzéstöl,és megállapította volna MOL Rt. részéröl a tisztességtelen árképzést,gazdasági eröfölénnyel való visszaélést.
A Vers.tan. azonban az eljárást megszüntette.Az ennek nyomán indult perben volt most az elsö és lesz tehát a 2. tárgyalás januárban.
A felperesi állláspont szerint a MOL Rt. monopol helyzetben van azáltal,hogy csak ö rendelkezik a vezetékes köolajszállítás lehetösége felett,csak ö rendelkezik köolajlepárlói kapacitással,és nem jelentéktelen az általa kibányászott hazai köolaj mennyisége sem.Ilyen körülmények között a Gazd.Vers.hiv. dolga a Magy.Aut.Klub szerint az lenne,hogy mérsékelje a MOL Rt. profit éhségét,hiszen a 90%-os piaci jelenlét igazolja:tényleges versenyröl nem beszélhetünk,mivel a szóba jöhetö versenytársak képtelenek a MOL Rt-hez hasonló elönyök mellett üzemanyagot forgalmazni Magyarországon.
A mostani tárgyalás legfontosabb fordulata az volt,hogy az ügyet kísérö,a MOL Rt. üzleti titkaira hivatkozó,ezáltal a Magy.Aut.Klub-ot,mint felperest is információ hiányban tartó hivatalos álláspont megváltozott,és megfelelö titoktartási nyilatkozat mellett a felperes Aut.Klub-nak lehetösége nyílik az ügyben készített szakértöi vélemények e