WIKI, E85 üzemanyag, Klubinfo, Skoda történelem, Galéria / Gallery, Bazár / Shop , Tagfotók / User pictures, Időjárás előrejelzés
Énautóm / User cars, Címek, Reklámok és tesztek videói, Skoda Klub fórum,
 
Képek
A Csoda - önmagától hazatalál

Zomby kocsijának bemutatása - 2005-05-05.1982-es Narancs vörös (mondjuk szerintem a narancs inkább sárga, de ez áll a forgalmiban) 120L. Csendesebb, kényelmesebb, nagyobb, mint az előző autónk. A formája eleinte még szokatlan volt, de ma számomra ez az egyik legszebb alak, amit egy autó ölthet. Elöl ovál lámpa, hátul meg "vasaló". Előttünk ketten használták az autót. Egyikük közelről megnézett egy vonóhorgot az első lökhárítóval, ennek nyoma még most is látszik, de kicsit azért javítottunk rajta. Valószínű, hogy az autó háta a bal oldalon törve volt valamikor, de ennek ma már nyoma sincs, mivel az autót azóta fényeztettük. Is. Győrből (a vétel helyéről) úgy jött haza, hogy egy henger rosszalkodott, de még így is elég erős volt ahhoz, hogy harmadikban megmássza a hegyet, amin lakunk, erre azóta is bármikor képes, többre más autók sem. Feltehetően többet mentek vele, mint amit az óra jelzett, csak egy "kicsit" visszapörgették, ettől a műszer el is romlott, azóta sem jó, de legalább többet koncentrálunk az útra:-) A megtett kilométerek számát 250 000-re becsüljük.
Kettőnk kapcsolata 2001-ben vált szorosabbá, amikor jogosítványt szereztem. Vezettem korábban is párszor, de az még olyan estlen próbálkozás volt... Ekkorra sikeresen lelaktuk a karosszériát (még nem én, hanem a család), és felújításra került sor. Ezt olcsón megúsztuk, mert a családban van pár szakember. A két első sárvédőt kellett cserélni, meg a küszöböket, meg ha már szétbrították, a kuplung-tárcsát is, mert az is elkopott. Akkor raktuk fel a jobb oldali tükröt, ami nem egészen olyan, mint a bal oldali, az meg talán nem is eredeti, de egyszerre úgyis csak az egyikbe nézek... Rövid időn belül volt még egy kisebb motorgenerál is, új gyűrűk épültek be. A művelet érdekessége, hogy a garázsunkban történt, ami nem épp autószerelő műhely, akkor még én is csodálkoztam, hogy ilyen eseménynek adhat otthont, azóta más is volt.
Nyáron kaptam meg a jogosítványt, de akkor még nem sokat használtam a kocsit, az az év inkább a bringázás hőskorszaka volt. Akkor ősszel próbáltam ki magam először versenyen. A szülők annyival támogatták sportolói karrieremet, hogy segítettek a tetőcsomagtartóra fölpakolni a bringát (lefelé majd a gravitáció). Időben értem célba, aki tovább maradt a pályán, az rettentően elázott. Ekkortól a Skoda nem egyszerű tárgy, hanem inkább személy, a barátom, aki akkor is megvédett az esőtől (és azóta számtalanszor), és egyedül ő tartott velem akkor, más nem várt a célban.
Közös történetünk következő említésre méltó mozzanata egy pördülés Egerbakta (a Bakta Rájder hazája) határában. először azt hittem, az útviszonyok, meg a nyomvályúkban csordogáló víz a fő tettes, aztán a gumisnál kiderült, hogy defektem is volt, de azóta tudom, hogy a futómű sem volt jól beállítva, meg nem is lett volna szabad motorfékkel belemenni abba a kanyarba...
Az érettségi után ahová csak tehettem kocsival jártam, szegény elég kemény kiképzésnek volt alávetve. Ekkor jött az is, hogy önmagától hazatalál, mert a pilóta (én) elég felelőtelnűl viselkedett szombaton esténként. Baj ebből nem lett, sőt így volt jó. Tompán, fáradtan, LASSAN! Mert amúgy, ha néha volt egy-egy tiszta pillanata a kilométerórának, akkor sikerült száz fölé kúszni (gyorsultunk tovább is, csak soha sem tudtuk, meddig)
Két év alatt a motor kissé elhasználódott, mivel közben a hugom is jogosítványt szerzett. Vettünk egy másik 120-ast, egy újabbat, kockát. donornak. Amúgy is össze volt törve, bár előtte nagyon jó állapotú masinának számíthatott. Átültettük a váltót, mivel az eredeti egyre többet rosszalkodott, meg a motort, mivel az újabb jóval kebesebbet futott, a komplett hátsó futóművet (így az azóta széles), meg még néhány apróságot is átmentettünk, amit nem, az a garázsban lapul, kivétel a csupasz kasztni, az méh telepre került. Béke poraira.
Az autó tulajdonosa hivatalosan nem én vagyok, de talán más se törődik szegénnyel többet. A ködlámpák pl. már az én tevékenységem nyomán kerültek föl, és meglehetősen sokat dobnak a megjelenésen, meg a látási viszonyokon is, mivel a fényszórók kissé elfáradtak a hosszú évek alatt. Nem lehetett akárhogy fölszerelni, minden vezeték, kapcsoló, relé eredeti Skoda alkatrész, sőt a hátsó ködlámpa is. Az új is. Sajnos a kocsi jobb elején látható horpadások is nekem köszönhetők (meg egy szalagkorlátnak Miskolc felé a Bükkben), de idővel kijavítom.
Az ősök, meg úgy általában mindenki azon a véleményen vannak, hogy ez a gép már nagyon öreg, nem éri meg költeni rá, hamarosan venni kéne végre újat. Ezt nem szeretném, sőt teljesen fölöslegesnek tartom, de ha mindenképp bekövetkezik, akkor sem válok meg a Csodától.
Hogy miért? Eddig még mindenhová eljutottam vele, ahová akartam, sőt onnan haza is. Volt pár defekt, meg néha vízforralás, de mind leküzdhető akadálynak bizonyult. Talán a fogyasztáson lehetne javítani. Még mindig olcsóbb, mint lecserélni egy takarékosabbra. Nem? Aztán: Hátsókerék hajtás (& hátúl elhelyezett motor) csak a legjobb kocsikra jellemző tulajdonság (Porsche, Lamborghini, Ferrari...), tehát ez a legjobb kocsik egyike. erről nem nyitunk vitát. A többi kocsi se gyorsabb, legalább is a környéken, ahol viszonylag rövidek az egyenesek, sőt a helyismeretnek köszönhetően sokkal komolyabbnak gondolt gépeket is letúrtam az útról. Vezettem már mást is, kicsiket, nagyokat, de csak ebben érzem magam otthon. A felhasználhatósággal pedig nincs baj. Mindenre jó: Az utasok általában jól érzik magukat, de ha úgy akarom, imára kulcsolják kezeiket. Volt már teherautó, mentőautó, autó mentő, limuzin sofőrrel(az én voltam öltönyben), csajozós verda, alázógép, télen drift király, vagy az egyetlen úton stabilan haladó jármű, szervíz kamion, és csapatbusz egyben, volt már bárpult, ruhatár, hálószoba, volt már dolgozós verda, meg az ünnepi autó is.
Meg lesz is.
Bocs, ha hosszú voltam, de még nincs vége, az élet írja tovább, ha fontosabb esemény következik be, arról hírt adok...
A kép illusztráció, de jól tükrözi a valóságot;-)


[visszatérés a listához]
Megoszt
KGFB biztosítás kötés

E-mail:
Jelszó:


Elfelejtettem a jelszavam
Klub Kontakt
Horváth Krisztián (elnök)
Veterán biztosítás
+36-20-950-1976
H-P: 10-19 óráig
info[@]skodaklub[.]com

Vidák Dániel (alelnök)
+36-20-998-0717
találkozók, klubesemények ideje alatt
viddani[@]gmail[.]com

Kuhár Szilvia
klub adminisztrátor
szisz[@]skodaklub[.]com

Bankszámlaszám:
K&H bank
10404247-95267590-01310000
Nosztalgia Autóklub
Horváth Krisztián
-= TAGOK =-
Jelenleg
2174
tagunk van.

Legújabb 5 tagunk:
fuszedli
skoda120művész
rkpeti
Bandras
1ZsozS1
Kattintson ide a
Skoda Lada Párbaj jelentkezési lap letöltéséhez
Kattintson ide a
Skoda Lada Classic jelentkezési lap letöltéséhez.
Utoljára feltöltött kép:
skodagyuri1: Emlék régről, amikor a karbikat ilyen dobozban vettük kettesével...
Utolsó 99 kép


Az oldalt jelenleg
7 vendég és
0 regisztrált tag olvassa.GY.I.K.
Gyakran Ismételt Kérdések
Programok
december
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
január
HKSZCSPSZV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Chatelj klubtársaiddal IRC csatornán!
IRC kliens beállítások
Szerver: irc.irchat.tv
Port: 6667
Szoba: #Skoda_klub_hungary

LOWBAND
Mobilról vagy Modemmel

 
Privacy policy   

Apache 2.4  PHP 5.3  MySQL 5.6

ipv6 ready  Cloudlinux